WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN IMAP, POP EN MAPI?

Uw e-mailaccount kan op verschillende manieren benaderd worden door uw computer, tablet of telefoon. Hieronder beschrijven we de verschillen.

Verbinden via POP

Met POP haalt uw pc uw e-mail op van de server. Hier is geen sprake van twee-weg synchronisatie. De e-mail wordt gelezen/opgehaald van de server en doorgaans na het ophalen ook verwijderd van de server. De ruimte die u hiervoor nodig hebt op de server kan daardoor erg klein blijven als u met een regelmatige interval de e-mail ophaalt.
Het nadeel hiervan is dat hierdoor maar 1 computer, tablet of telefoon de mail kan ophalen. Gaat u meerdere apparaten verbinden met POP, dan kan het zijn dat het ene bericht op de computer komt te staan en het andere op de telefoon. Om dit te voorkomen gebruikt u IMAP of MAPI.

Verbinden via IMAP

Met IMAP kunt u uw e-mail ontvangen (twee-weg synchronisatie) waarbij de e-mail ook op de server blijft staan zolang u deze niet verwijderd op uw telefoon, tablet of pc. Op deze manier kunt u bijv. thuis uw e-mail op de computer bekijken en onderweg met uw mobiel of tablet. Omdat alles gesynchroniseerd wordt via de server, zal een bericht dat gemarkeerd is als gelezen, op elk apparaat gemarkeerd zijn als gelezen. Verwijdert u een bericht, dan verdwijnt deze op alle aangesloten apparaten. Naast verbinden met IMAP kunt u gelijktijdig ook gebruik kunnen maken van onze WebMail omgeving. In de webmail treft u eveneens alle berichten aan zoals u deze ook op de computer, tablet of telefoon zal aantreffen.

Verbinden via MAPI

We bieden voor onze klanten ook een oplossing aan in de vorm van MAPI. Dit is een protocol waarbij naast de e-mail als bij IMAP ook de out-of-office status, de agenda en de contacten gesynchroniseerd worden. Met MAPI verbindt u uw Microsoft Outlook programma alsof het een Exchange account is.