DOMEINNAMEN E-MAILADRESSEN WEBHOSTING

VRAAG & ANTWOORD

THIS SERVER REQUIRES YOU TO SEND FROM AN IP ADDRESS SPECIFIED BY THE SPF FOR ...

U ontvangt de volgende foutmelding na het verzenden van een bericht:
This server requires you to send from an IP address specified by the SPF for [domeinnaam]

Betekenis van een SPF foutmelding

Deze melding geeft aan dat het bericht is aangeboden bij de ontvanger vanaf een e-mailserver (IP-adres) welke niet gemachtigd is om e-mails te versturen namens de domeinnaam van de afzender. De domeinnaam is de naam achter het @-teken.

SPF - Sender Policy Framework

Om te voorkomen dat elke willekeurige e-mailserver e-mails kan versturen namens elke domeinnaam op het internet bestaat er een beveiliging genaamd SPF. Deze beveilging voorkomt dat men zich voor kan doen als iemand anders. Ookwel spoofing genoemd.

Hoe werkt SPF

Stel, de afzender heeft een SPF record ingesteld, maar verstuurt zijn of haar e-mails via een andere uitgaande SMTP server dan er vermeld staat in het SPF-record. De uitgaande SMTP server zal het bericht vervolgens aanbieden bij de e-mailserver van de ontvangende partij. Voordat het bericht wordt geaccepteerd zal deze ontvangende partij eerst in de DNS records kijken of de aanbieder de e-mail wel mag aanbieden volgens het SPF-record. In dit voorbeeld zal het IP adres van de aanbiedende partij niet vermeld zijn in het SPF-record en zal de ontvangende partij het bericht als SPAM markeren, of zelfs volledig verwijderen. Welke actie eraan verbonden is wordt eveneens in het SPF record vermeld van de verzendende partij.

SPF foutmelding voorkomen

De afzender zal ervoor moeten zorgen dat hij/zij de e-mails verstuurt via de juiste smtp-server of dat de gebruikte server wordt toegevoegd aan het SPF-record van zijn/haar domeinnaam.

Voorkom misbruik; Voeg niet zomaar SMTP servers toe

Wat voor u het makkelijkste is, is doorgaans niet altijd de juiste keuze. Zo kan het makkelijk zijn om e-mails te versturen via de SMTP server van uw internetprovider. U besluit om geen SPF record toe te passen, of de SMTP servers van de internetprovider te vermelden in het SPF record. Realiseer u dan wel, dat resp. iedereen dan namens uw domeinnaam e-mails kan versturen of dat alle klanten van dezelfde internetprovider dit ook kunnen.

Wij stellen standaard een SPF record in voor al onze klanten bij het opleveren van het e-mailpakket. Hierin vermelden we enkel de e-mailsystemen die namens uw domeinnaam e-mail mogen versturen. Zonder aanpassing van dit SPF record, kunt u enkel e-mails versturen via de SMTP server die vermeld staat op de klantenpagina bij uw e-mailacccount(s).

< Terug naar het overzicht